Günün Tarifi

29 Nisan 2010 Perşembe

SİYAH AŞURE

SİYAH AŞURE



Kullanılacak malzeme:

1.5 bardak aşurelik dövülmüş buğday,

3/4 kahve fincanı pirinç,

30 bardak su,

2.5 bardak toz şekeri,

150 gram sultanî üzüm,

25 gram kuş üzümü,

100 gram badem içi,

100 gram ceviz içi,

50 gram fındık,

50 gram kuru kayısı,

100 gram incir,

1 kahve fincanı gül suyu,

3 baş karanfil,

1.5 kahve kaşığı zencefil.

Üstünün süsü için:

1 narın tanelenmiş içi,

25 gram ceviz içi,

25 gram badem içi,

10 gram kuş üzümü veya 25 gram sultanî üzüm.



Yapımı:

Pirinçle buğdayı bir gece önceden suya koyup ıslatmalı. Sabahleyin pirinçle buğdayın suyunu süzüp bunları büyükçe bir tencereye koymalı. Üstüne 30 bardak su döküp kabı ortadan az ısılı bir ateşe oturtmalı. Buğdayla pirinçleri iyice yumuşayıncaya kadar yani 6-7 saat kadar pişirmeli. Sonra iyice yumuşamış buğdayla pirinci ince delikli bir süzgeçten veya kalburdan ezerek geçirmeli. Pirinçle buğdayın özü suyla birlikte süzgeçten geçecek üst yanda buğdayın posası kalacaktır ki bunu da atmak gerekir. Helmelenmiş suyla süzülmüş buğday özünün 14 - 15 bardak kadar olması gerektir Bu miktardan az ise gereği kadar sıcak su katmalı. Eğer bu miktardan fazlaysa tencerenin ağzını açık olarak tekrar ateşe koymalı ve kaptaki buğday özlü su 14 . 15 bardak oluncaya kadar kaynatmalı. Sonra buna toz şekerini katmalı ve karıştırarak şekeri eritinceye kadar kaynatmalı, şeker eridikten sonra vakit vakit karıştırarak tenceredekileri düğün çorbası kıvamına gelinceye kadar birkaç taşım kaynatmalı.

Şekerli buğday özlü su kıvamını bulunca buna küçük parçalara doğranmış incirle kayısıları, kavrulmuş fındık içiyle badem içini, sultan? üzümü, kuş üzümünü, küçük parçalara doğranmış ceviz içini, karanfilleri, zencefili ve gül suyunu katmalı. Bir taşım kaynatıp kâselere boşaltmalı. Soğuyunca üzerlerini nar taneleriyle ceviz içiyle kuş üzümüyle badem içiyle süsleyip servis yapmalı.



-----------------------------------------------------------------------------

ML® Aşure için tıklayın

-----------------------------------------------------------------------------

0 yorum:

Sütlü Tatlı Tarifleri | Pratif Sütlü Tatlılar   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP